Nom: Daniela Ortiz

Títol: Habitación de servicio

Tutor: Martí Peran

Abstract projecte:

Habiación de servicio. Daniela Ortiz

Projecte

La llar és el quadre de referència quotidià dels individus, l’àmbit on es reuneixen i distribueixen els recursos per al consum i la producció domèstica i on al seu voltant s’organitza la residència. És un espau estructurant, perquè es tracta d’un dels espais d’interacció on els actors socials produeixen , reprodueixen i transformen la seva pròpia identitat, pràctiques i capacitats reflexives. L’espai domèstic també és reproduït i transformat a partir de les pràctiques socials i pot ser observat com una estructura o una institució social més.

La història del servei domèstic en Amèrica llatina ha estat la història del com les classes domantns han controlat a les classes populars, basant el valor de “l’altre” en qüestions principalment racials. La persona responsable del servei dompestic, abandona la seva llar per entrar en una llar substitua, on predomina la relació laboral amb forts aspectes de servitud i absència quasi absoluta de llaços afectius. La treballadora domèstica comença a exercir una feina que, malgrat ser remunerada, es troba molt desvaloritzada en la societat. L’escàs valor del seu treball es torna equivalent al de la seva persona. Per altra banda, la llar substitueix les relacions aïllades més amples, i en certa mesura, les separa de la societat de consum en tenir solucionades les necessitats bàsiques, i redueix el seu món social al de la família ocupadora.

El projecte “Habitación de servicio” proposa una lectura de la reproducció de la vida domèstica en l’arquitectura i una anàlisi de l’estructura social basada en la jerarquització, proporció i divisió de l’espai domèstic.

Finalment, es presenta una anàlisi arquitectònica de cases pertanyents a la classe alta de Lima. L’estudi fa èmfasi en l'”arquitectura de servei”; l’espai vital atorgat a la treballadora de la llar. El projecte proposa un assenyalament d’aquesta habitació en comparativa amb les dimensions dels altres ambients de la casa i analitza la seva ubicació dins d’aquesta. L’estudi ha estat realitzat sobre la base de cases construïdes entre els anys 1930 i 2012. El projecte presenta una selecció de 16 cases, contenint la façana de la casa, els plans, la comparativa de dimensions entre totes les habitacions i el cv de l’arquitecte.

S’acompanya el projecte amb un vídeo documental en el qual es mostra el primer dia de treball d’una treballadora de la llar, on la seva ocupadora li ensenya la casa on treballarà explicant les labors de neteja que ha de fer. Tot seguit se li mostra l’habitació on dormirà. Un pòster amb la frase “Habitaciones de servicio. No hi ha excusa per a la seva ubicació i dimensiones” va ser dissenyat perquè els visitants a la mostra el poguessin portar.

Obres a la Fundació

[en construcció]

 

Últimes exposicions:

Exposicions individuals

2011 Recursos Humanos. Espai 13 Fundació Joan Miró, dintre del cicle expositiu The End is Where We Come From. Amb la participació de Mireia C. Saladrigues, Mariona Moncunill, Alex Reynolds i Mireia Sallarés.

2011 Black round table. Fundació Suño. Barcelona.

2011 Arma Blanca. Sala Moncunill, Terrassa.

2011 Àfrica blanca, l’aparador. Museo Joan Abelló, Mollet del Vallés.

Exposicions col·lectives

2011 COLECTIVA, exposició comissariada per Yosgua Okon i Stella Provas. Honor Frases gallery. Los Ángeles.

2011 Dependencias mUTUAS. Sala Juan Francés. Saragossa.

2011 Royal time. Casa Haiku. Barcelona