Proyectos para nuevas montañas de l’artista Mercedes Pimiento, aproximació a Athos

Desenvolupament Beques per a la creació artística 2017-2018

El projecte de Mercedes Pimiento es planteja com un diàleg narratiu i matèric entre diferents indrets i paisatges —Turó de la Rovira, Mont Athos, Teufelsberg. Prenent com a punt de partida el fet de la invenció (nominal, física, mítica) de la muntanya, es treballa sobre la noció de paisatge com a construcció social.

Athos1_Mercedes-pimiento Beca Fundacio Guasch CorantyProcés

Durant aquests mesos, Mercedes ha combinat lectures i recerca documental amb l’experimentació material i el treball de camp a través de la documentació i la fotografia en pràctica és òptima en relació als objectius del projecte. Així, en la seva primera etapa (Gener a Juliol, ha deixat resolta l’aproximació d’un dels casos principals del projecte ( muntanya Athos).

Aproximació a Athos

La muntanya Athos és el nom de la península més oriental de Grècia. Segons la mitologia grega, tras matar-lo en una batalla, Poseidó va enterrar al gegant vençut sota la bella muntanya que va prendre el seu nom-  Avui en dia, en la Muntanya Athos prohibida l’entrada a les dones – fins i tot, als animals femella. És una muntanya sagrada, en la qual hi ha ubicats 20 monestirs cristians ortodoxos, i que conforma un territori autònom sota la sobirania de Grècia. Gràcies a aquesta consideració, aquest territori pot beneficiar-se de polítiques europees mentre que està exempt de complir determinades lleis i acords. per exemple, formen part de l’Eurozona, de manera que utilitzen l’euro i comparteixen la política econòmica europea, però no s’adhereixen a l’Acord de Schengen, que garanteix el lliure moviment dels ciutadans entre els territoris membres.

En els proper mesos, Mercedes Pimiento té plantejat per iniciar el treball de camp en relació a un segon cas (Teufelsberg).

 

Coneix més sobre Proyectos para nuevas montañas, projecte guanyador de les Beques per a la creació artística 2017-2018 aquí